Podzim = dýně = dýňový koláč, který jsme pekli
Asi dnešní sníh byl dostatečnou motivací ke konečnému výsledku. Ale je listopad, takže budeme předstírat, že období dýní je pořád a přece jen by byla škoda nechat ležet fotky v počítači do další dýňové sezóny
JAK?
- 5OO g dýně
- 2 vejce
- cukr
- půlka zakysané smetany
- Skořice
- pomerančová kůra
- šťáva z jednoho pomeranče
- dvě jablka
- dýňová nesolená semínka
- korpus (klasické těsto na quiche)
Korpus jsme zvolili uplně klasický a nejjednodušší – na quiche – klasika, mouka a voda, nechat uležet a poté předpěct zatížený nejlépe luštěninami, aby se nenafoukl.
Poté jsme uvařili dýni aby byla úplně měkká a rozmixovali do hladka. Přidali jsme dvě vajíčka, půlku zakysané smetany a dochutili. My moc nesladíme, tak jsme přidali jen trochu medu – byla poté hodně cítit dýně, ale ne ve špatném slova smyslu. Ale to u záleží dle preferencí. Pomerančovou kůru jsme nastrouhali, a pomeranč vyšťavnili, přidali skořici a nechali péct na 180 stupňů asi 30 min.
A růže? Na to, že jsme ji dělali poprvé, tak si myslíme, že se celkem povedla! Chuťově v koláči velkou roli nehraje, ale určitě se koláč bude víc líbit! Nejdůležitější je správně vyychytat tlouštku jablek tak, by se nebyly moc tenké a nebo naopak, aby se při ohýbání nelámaly. Poté jsme plátky skládali z vnější strany a postupovali doprostřed, žádná věda 🙂