Home Jídlo Jeden, dva dorty

Jeden, dva dorty

by Matěj 6.7.2016 0 comment

Většinou se vám asi nestává, že byste si jen tak upekli dva dorty najednou. Pokud zrovna nemáte nějakou rodinou sešlost o minimálně 15 lidech, tak je to celkem špatný nápad, protože prostě, kdo sní ty dva dorty, že jo? No nám se to stává! Nebo stalo, konkrétně dvakrát. V obou dvou případech v ten stejný den.

Ombre dort

Proč? Protože jsme měli výročí! 🎉🎉 Už druhé. Ano, zvládáme to spolu už dva roky:). Kdo by to byl řekl, že je to tak dlouho, ale to je zas na trochu filozofičtější rovinu a to vás asi nezajímá (ikdyž tenhle blog nikdo nečte, stejně se budeme držet konceptu). No abychom to shrnuli, tak jsme prostě trochu dementi a každý jsme tomu druhému upekli dort.  Situace jako kdo to zase bude jíst nastala, ale nakonec se úspěšně vyřešila. Jsme dorto-bijci a tak jsme oba dva zvládli bez problému.

Ombre dort

Já jsem šel klasicky do klasiky. Udělal sem pečený Cheesecake s malým twistem. Byl vlastně malinový a z vrchu politý  slaným karamelem. Veronika trochu experimentovala a udělala mi 3 patrový zelený(to je moje oblíbená barva) Ombre cake. Ombre cake vypadal famózně, zatímco cheesecake už zas tak moc ne. Nicméně byly oba dva výborné a tudíž jak už jsem říkal, nebyl žádný problém je sníst.

Ombre dort

Ombre cake

(Veronika) Celý článek si vzal na starost Matěj, ale recept na jeho dort, který dostal neví, takže zde přícházím já.

No popravdě, myslela jsem si, že ten cake bude jednodušší. V hlavě jsem si vymyslela, jak má vypadat, jaké těsto použiju (a povede se mi stejně tak dobře jako vždy babičce) a jak bude chutnat. Vše dopadlo krapet jinak, ale chutnal a ve finále vypadal taky dobře (ok, pak vypadal trochu jako šikmá věž v Pise, ale co). Postup se může zdát složitější, ale ve finále to není nic zas tak hroznýho.

Korpus jsem zvolila úplně klasický piškotový. Na piškot máme (nevim jestli rodinný) postup. Řídím se jednoduchým poměrem – na jedno vajíčko je potřeba 125 g polohrubé mouky a 100 g cukru. 

Já jsem na malou formu použila vždy jeden a půl vajíčka (tím pádem zhruba 180 g mouky a 150 g cukru). Vyšlehám cukr s vajíčkem. Tento krok je hodně důležitý a je nutno šlehat opravdu dlouho, aby se piškot povedl. Poté přimíchám mouku (nepracuji už s mixérem, zamíchávám ručně). Do tohoto dílu jsem použila nejvíce zeleného barviva a trošku kypřícího prášku pro jistotu,

Poté dávám do rozehřáté trouby. Dřív ne, spíše až delší dobu po dosažení 180 stupňů Celsia. Jinak by vám spadl a nebyl tak nadýcháný.  Kontroluji opět špejlí, ale je to zhruba 20-30 min.

Tento postup opakuju ještě 2x – jen s rozdílem, že přidávám méně zeleného barviva.

A! Teď vás určitě napadne – proč to dělat na třikrát, když můžu udělat jen trojitou dávku najednou a poté ji rozdělit? Protože – pokud máte jen jednu formu, tak se to nějakou dobu peče – mezi tím by těsto ztratilo tu nadýchanost a korpus by se tak nepovedl. Myslím, že by to šlo v případě, že máte 3 formy, které se budou péci zároveň a těsto tak nebude nikde stát.

Ombre dort

 

A zdobení budeme potřebovat:

  • vaničku borůvek
  • jednu smetnu ke šlehání
  • 1,5 vaničky mascarpone
  • zelené barvivo
  • vanilkový cukr
  • ovoce na dozdobení

Po vychladnutí korpusu můžu zdobit – vyšlehám smetanu  a poté přidám borůvky. Já jsem je rozmixovala se smetanou – ale pozor, ať se smetana poté nezdcne! Tento krém použiju na každý korpus. Naskládám je na sebe tak, aby tvořily ombre effect. Upevním špejlemi, aby nepadaly a lépe se s nimi pak dále pracovalo.

Na ombre jsem použila mascarpone s jedním balíčkem vanilkového cukru, které jsem rozšlěhala. Dobře se s tím poté pracuje. Marcarpone scukrem jsem rozdělila vzhruba v poměru 3:1. Čistě bílou jsem potřela celý cake. Poté zbylé tři díly jsem opět obarvila potravinářškým barvivem – od nejtmavšího po největlější. A poté aplikovala – což asi nejlépe výjádří video(click!) – opravdu to není nic složitého.  Poté dozdobím ovocem – já použila lesní jahody, borůvky a třešně. A je hotovo!

Ombre dort

Malinový cheesecake

Cheesecake je podle mě asi nejjednodušší dort vůbec. Když vezmeme poměr náročnost vs. chuť je absolutním králem, samozřejmě nesmíme do poměru zahrnovat cenu, tam je to trochu horší. Hlavně když chcete dělat čistě z Philadelphie.  Tu sem použil z jednoho prostého důvodu, mascarpone je sice skoro stejně super a je levnější, ale čistá Philadelphie prostě dělá dokonalou konzistenci, která je u Cheesecaku minimálně polovina chuti. Pokud budete, dělat podle návodu ze 4 Philadephií a použijete klasickou 26 cm formu, počítejte s tím, že náplň bude hodně nizká. Na celkové chuti to ale vůbec nevadí.

Ombre dort

Košík:

  • 4 Philadelphia sýry
  • 2 vajíčka
  • 1 vanilkový cukr
  • Třtinový cukr
  • 1 velké Lotusky
  • cca 125 g Másla
  • 2 – 3 vaničky malin (podle toho kolik jich chcete nahoru jako ozdobu)

Jak, co, kam?

Jak jsme říkal, příprava je úplně easy, jako první potřebujeme troubu. Tu si dejte rozehřát na 180°. Mezitím uděláme korpus. Nalámané lotusky rozmixujeme v mixéru (nejlépe se to dělá v blenderu). Přilijeme 125 g rozpuštěného másla a promícháme. Směs rozprostřeme do vymazané formy (nedoporučuju na vymazání zapomenout) a dáme na cca 10 minut předpéct.

Ombre dort

 

Na náplň si hodíme 4 misky Philadelphie do větší mísy, přiklepneme 2 vajíčka a šlehačem promícháme(rukou to jde stejně dobře, jsem jenom líný). Potom postupně přidáváme vanilkový a třtinový cukr. Nejsme moc fandové sladké chuti (chuť nám zas tak nevadí, cukr jo) a tak jsme použili jen velmi málo třtinového a asi jen půlku sáčku vanilkového cukru. (pokud si teď říkáte, že jsem looser a kde mám Vanilkový lusk z Madagaskaru, tak jsem ho prostě neměl, takže na něj kakám i v receptu). Jakmile je směs sladká akorát pro vaše hrdlo a mysl, přimícháme 1 vaničku rozmixovaných malin.  Směs nalejeme na předpečený základ a šupnem do trouby na cca 20 – 30 minut. Přesnou dobu nevím, jsem spíš kontrolovací typ než  že bych měl rád dané časy. Takže pichejte špejlí! Je to nejlepší.

 

Ceníme toho, kdo to opravdu dočetl až sem! Pusu

You may also like

Leave a Comment