Salát. To si vybavím takový ten meme se ženou, která jí salát a strašně se u toho směje. Tak tenhle typ salátu to přesně není. Nebo – happy nás udělá, ale nemá kalorickou hodnotu nula a základní surovinou není salát, ale batáty. Batátový salát. Proč ne? Je fresh, mám pocit, že i ozvěží, jednoduchý na přípravu a na rozdíl od salátu zasytí. Hlavní a dost výraznou chutí je v tomto receptu cibule, která je naložena ve vinném octu. Hezky změnke, nepotřebuje tepelnou úpravu a v jídle není tak agresivní. Salátu dodá tu správnou kyselou chuť, bez které by to nebylo ono.
Suroviny?
- 500 g batátů
- jedna menší červená cibule
- petržel
- 400g čočky
- vinný ocet
Batáty jsme nakrájeli na malé kostičky dochutili – jen sůl, pepř, drcená bazalka a upekli do měkka (180 stupňů, 25 min). Mezi tím jsme nakrájeli cibuli na polo kolečka a naložili do vinného octa.
Batáty necháme vystydnout, poté přidáme čočku (my použili Bonduelle, na námáčení čočky přes noc jsme moc líní, haha), cibulku, nasekanou petržel. Dochutíme trochou citronové šťávy. Můžeme klidně nechat v lednici, opravdu studený je výborný.
1 comment
mňam, toto určite vyskúšam 🙂 na fotkách vyzerá šalát skvele 😉