Lívance, ty milujeme! Je to rychlý, jednoduchý a na snídaní prostě nejlepší. Kam se hrabe nějaká kaše. S ovocem, zakysanou smetanou, rozpušteným máslem, nebo po americku se slaninou a javorovým sirupem. Nebo klasicky – tak jak nám to připravuje babička <3 – s její marmeládou. A od ní mám(e) tenhle recept. Jednodušší už ani být nemůže, lívance jsou vláčný díky kefíru a ještě se nám nestalo, aby se nepovedly.
A co je super zjištění? Že jsou ještě lepší, když se nepřipravují na oleji. #oilfree To pak vypadají strašně instafriendly a americky. Jo, takový dokonalý lívance!
Jak? (Toto množství nám výjde pro nás oba a ještě nám zbydou 2 na potom)
Hlavní poměry, které budeme muset znát jsou – 2:1, nejvíce jde samorřejměkefíru, a poté mouka – hladká. Kdo chce, může přidat cukr, ale my preferujeme doslazení poté, jak jsme zmiňovali v úvodu. A důležitá ingredience – soda! Ta lívance udělá takové kynutější a nadýchanější. A jedním vajíčkem spojíme. A teď pro větší přehled
- 250 ml kefíru
- 126 g hladké mouky
- půl lžička sody
- 1 vajíčko
Vše smíchám dohromady a pokud je čas, tak necháme půl hodiny stranou – lívance jsou poté nadýchanější. Z každé strany je osmažím, a fakt je to lepší bez oleje. My děláme menší – klasicky český – lívance, na takový ty americký pancaky to není, hůř by se otáčely.
A dozdobíme každý podle chuti – marmeláda, nutella, zakysaná smetana s ovocem, se slaninou a javorovým sirupem, rozpušteným medem a banánem…
#TIP– pokud se vám chce, můžete oddělit bílky od žloutků a vyšlehat sníh – lívance, co jsou jako obláčky.
4 comments
Miluju lívance! takže to musím rozhodně vyzkoušet 🙂
Maris Novotná
Kdo by je nemiloval 😀 Dejte vědět jak se Vám povedly a jestli chutnaly 🙂
No tak ty vypadají naprosto lahodně :o)) Máte úžasný blog, budu sem chodit častěji 🙂 kéž bych měla doma kefír, rozhodně bych zkusila, zítra si zajdu koupit a už mám vymyšlenou čtvrteční snídani 🙂
To nás těší! <3 určitě dej vědět, jak se povedly, nebo nás označ na fotce, ať se na to můžeme podívat! 🙂