Home Jídlo Lososový Wellington

Lososový Wellington

by Matěj 4.1.2016 2 komentáře

Když se řekne Boží hod, tak se mi automaticky vybaví Lososový Wellington (taky další nekonečná návštěva rodinných příslušníků, pohádky, …). Kapru v v trojobalu mi moc nešmakuje, tak se  každoročně těaím na „pět-a-dvacátého“ na oběd. A asi to není v ČR úplně tradiční jídlo, ale who cares. Je to (pro mě) nejlepší jídlo, jaké si můžu přát!

Pojem Wellinghton asi ve většině evokuje něco složitého na přípravu. Že doma se do ničeho takového doma pouštět raději nebudeme, a  tak si to radší objednáme v restauraci, kde máme jistotu, že bude připraven tak jak ma. . Tak u této verze to tak není, fakt! Jedná se o jogurtové těsto, hotové raz dva. Další výhodou je losos, který se na rozdíl od svíčkové nevysuší, což je asi to největší riziko během přípravy.

Na Wellington těsto:

250 gramů polohrubé mouky

125 gramů másla 

100 ml bílého jogurtu

Na náplň:

600 gramů lososa

150 gramů baby špenátu

4 vejce + 1 na potření

80 gramů parmské šunky

2 větší šalotky

půlku citrónu

1 lžíce másla

snítka tymiánu a rozmarínu

sůl, pepř

Postup:

Prosátou mouku, máslo, jogurt a špetku soli zpracujeme v těsto a necháme 30 minut odpočinout.

Lososový filet osolíme, opepříme a pokapeme citrónem. V pánvi osmachneme šalotku, k ní přídáme šunku, bylinky a zalijeme vejci. Mícháme do doby než směs zhoustne. Z těsta vyválíme obdelník. Do něj rozložíme listy špenátu, vaječnou směs a vložíme lososa. Těsto poté opatrně zavineme (mívá tendenci se trhat) a dáme do trouby na 180 °C po dobu 30 – 35 minut, dokud těsto nebude dozlatova. Pár minut před koncem pečení potřeme rozšlechaným vejcem.

Co k tomu?

Je to vlastně docela jedno a každý rok děláme něco trochu jíného. Hodí se klasické americké brambory nebo pečené batáty. My jsme tento rok zvolili hráškové pyré, což taky nebylo vůbec špatné.

Klíčovou roli v tomto pokrmu taky hraje studená omáčka, kterou připravujeme. Je to vlastně jenom zakysaná smetana s čerstvým nasekaným koprem, která toto jídlo perfektně doplní.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ready for web1

 

 

You may also like

2 komentáře

Radulinka 4.1.2016 at 21:59

Wau! Miluju losos a tohle vypadá nádherně! Je 10 večer a já dostala hlad! Sakryš 😀
Meet My Lovely World

Reply
Margo 16.7.2017 at 23:40

Tak tohle rozhodně zkusím! 😃 Hádám, že dostanu vynadáno, že opět dělám „nóbl“ a drahé jídlo, ale když já lososa miluju v jakékoli podobě! 😃

Reply

Leave a Comment