„Vy chcete dělat cukroví bez cukru? To nee, cukroví je od slova cukr, a ten tam patří!“, „Jsou Vánoce, to se může jíst nezdravě.“ „Vždyť to nebude vůbec chutné, akorát tím marníte čas a pak se to vyhodí.“ aneb reakce, když jsme někomu řekli, že spolu budeme dělat „zdravé“ cukroví a ještě ke všemu s mrkví. Mezi všemi máslovitými krémy, rohlíčky, lineckém, perníčky se hezky budou vyjímat. Samozřejmě, že není tak sladké. Ale chutnají i těm, kterým se „cukroví bez cukru“ zdála jako nemyslitelná věc!
Budeme potřebovat:
180 gramů na jemno nastrouhaní mrkve
330 gramů celozrnné mouky
250 g másla
půl kypřícího prášku do pečiva
5 lžic medu do těsta, + na potření
menší „nožička zázvoru“
půl čajové lžičky skořice
kokos/mandle
A postup už je úplně jednoduchý. Mrkev si nastrouhám na malém struhadle a utřu s máslem. Postupně přidávám mouku, poté skořici, nastrouhaný zázvor a med (můžu ubrat i přidat, podle toho, jak moc to chci mít sladké) a zázvor. Těsto rozválím a vykrajuji libovolné tvary. Trochu jsme se báli mrkve, jelikož po vykrojení nám zůstávaly „vlásky mrkve“ kousek přes formu, ale ve finále to ničemu nevadilo. Troubu si předehřeji na 180 stupňů a peču 8-9 minut. (fakt, dvě minuty navíc a plech už jsme mohli vyhodit #vyzkoušenozaVás) Poté si rozehřeji med a potřu jim upečené „mrkvánky“, které ještě následně posypu kokosem/mandeli, nebo čímkoliv, co chutná.