Home Jídlo Nudle Udon s granátovým jablkem

Nudle Udon s granátovým jablkem

by Matěj 11.12.2015 1 comment

Tohle jedno z našich asi nejoblíbenějších jídel a tak to bude jeden z našich vůbec prvních receptů. Je to jednoduché rychlé,  a moc dobré! Pro někoho muže být plus, ze se jedná o jídlo veganské.Jídlo je i rychlé, pokud se nesnažíte sami udon nudle udělat. Ale o tom později.  Recept jsme objevili v zásilkách Zajíci v Krabici, což je úžasná služba, pokud rádi experimentujete se surovinami na které v ČR většinou normálně v obchodě nenarazíte. Plus je i fakt, že ke každé surovině je recept, jak ji zpracovat.  My jsme se inspirovali udon nudlemi, ale recept trochu více poupravili tak, jak nám chutnají nejvíce.

Udon nudle?

Jsou to nudle vyráběné pouze z pšeničné mouky a vody, tudíž jsou bezvaječné a vegan. Většinou byvájí asi pul centimetru na tlouštku ale mohou se lišit. Jsou považovány za typický japonský pokrm i přes to, že se do Japonska dostaly pravděpodobně z Číny. V Japonsku se většinou servírují jako hustá polévka rámen.  Pokud někdo sledoval nebo někdy četl Naruta tak asi ví o co jde, ale mohou být servírováný i samotné většinou v kombinaci s nějakým typem sójy, jak je tomu i v našem případě.

Kde je sehnat?

Udony se v okolí Brna celkem špatně shání, nevím jak je na tom Praha. Sušené můžete sehnat například v Koishi shopu, ale z vlastní zkušenosti víme, že  nestojí za nic a chutnají jako divně přemutované špagety. Hledali jsme dokonce i na tržnici v Olomoucké ale marně. Eventualně si  je můžete  koupit  na internetu, jediný problém je  pak poštovné. Ale za tu chuť to stojí!

Druhou možností je zkusit si udony připravit sami doma. Z vlastní zkušenosti tohle silně nedoporučujeme! Když jsme udony dělali uplně poprvé používali jsme recept ze Zajícíe v krabici na přípravu nudlí. (znění receptu: 150 g tapiokové mouky,50 gšpaldové mouky, 90 ml vody).  Nevíme proč, ale poměry vody a mouky absolutně nefungovaly a těsto začalo vypadat trochu jako těsto až potom co jsme přidali asi „hektolitr“ vody navíc. My už asi tohle nebudeme nikdy zkoušet eventualně pokud ano dáme vám určitě vědět o výsledku. Pokud jste ale dostatečně odvážní  a rádi po věcech šlapete a máte x hodin na to si nechat těsto odležet zde je video, které přípravu krok po kroku podrobně vysvětluje.

 

Na 2 porce:

Udon nudle (viz výše)

přibližně 10 malých růžiček brokolice

2 lžíce sezamového oleje

2 větší mrkve

1 červená cibule

Tamari nebo sojovou omáčku

Polovinu granátového jablka

„nožička“ zázvoru

Půl lžičky tapioka škrobu (můžete ale použít i obyčejný bramborový škrob)

citrón

 

Může být, nemusí:

3 lžíce javorového sirupu

½ čerstvé chilli papričky bird eye chilli (takové ty malé červené, doporučujeme z Olomoucké)

1 lžička sezamových semínek

Postup:

Začneme tím, že si nakrájíme zeleninu. Cibuli nakrájíme na klínky  a poté ji ještě překrojíme aby nám vz
nikly trojúhelníčky. Brokolici rozdělíme na malé růžičky. Mrkev si můžete
nakrájet na drobné klínky nebo  nejlépe  ji nastrouhejte na dlouhé tenké plátky. My k tomu používáme škrabku.  Rychleji se udělá a lépe to i vypadá. Granátové jablko si rozkrojíme na půl a vyloupeme semínka.

MG_5471

MG_5474

Na pánvi rozehřejte sezamový olej, přidejte nakrájenou cibuli a orestujte ji. K cibuli potom přídejte mrkev a nehejte celé smažit dokud mrkev a cibule nezměkne. Růžičky brokolice uděláme v páře  dokud hezky nezměknou. Druhá  a  jednodušší možnost je uvařit brokolici ve vodě.  Pokud vám nevadí chilli nebo ostré jídla můžete k zelenině přidat chilli papričky. Je asi jedno jaké, podle mě jsou nejlepší bird eye chilli (ty malé červené). Asi nejlepší co víme se dají sehnat na vietnamské tržnici na Olomoucké v Brně. Jsou tam dobré, extrémně pálivé a za pakatel ( kolem 15 Kč).  Pokud vám bude připadat, že půlka téhle malé chilli vám to jídlo vůbec neochutí tak vás varuji, že tyhle chilli jsou hodně ostré a neuvěřitelně dobře pouštějí chuť.

Tamari (nebo případně sójovku) si v menší misce smícháme se škrobem, což nám vytvoří mírně lepkavou směs. Do „omáčky“ můžeme přidat i  javorový sirup, jeho sladkost bude krásně kolidovat se slanou příchutí tamari.

Chvilku před tím než to vypadá, že zelenina na pánvi už bude si připravíme udony. Pokud máte sušené udon nudle tak začněte trochu dřív. Udony (ty chlazené) můžeme udělat dvěme způsoby. Uvaříte je, buď v čisté vodě nebo pokud jste brokolici klasicky vařili můžete je uvařit ve vodě z brokolice. Druhý způsob je že je prostě ručně rozdělíte.  Většinou bývají slepené (takže se může stát, že je potrháte)  a přidátete  k zelenině na pánev a prostě je chvilku smažíte spolu se zeleninou dokud se neprohřejí (nejlepší je postupně ochutnávat). Ať už vaříte nebo smažíte, oba způsoby zaberou jen pár minut.

A jsme ve finále. Do pánve ke směsi zeleniny přidáme uvařenou brokolici, udony (pokud jste je připravovali ve vodě) a přimícháme směs z tamari. Nakonec do celé směsi ještě zamícháme semínka granátu. Popřípadě    můžete ještě přidat sezamová semínka, nejlépe už na naservírovaný talíř.

MG_5519MG_5525MG_5530MG_5528

 

 

 

 

You may also like

1 comment

Udon nudle s avokádem a tofu | Libovo 2.5.2016 at 19:15

[…] zásluhu na tom určitě mají i udony (o kterých jsme vám psali zde). Škoda, že v Čr jsou celkem špatně dosptupné ale aspoň nehrozí nebezpečí přejezením. […]

Reply

Leave a Comment