…. ideální na léto, které už se kvapem chýlí ke konci. Jsme polívkoví, ale v létě na nějakou tu krémovou obzvlášť chuť nemáme. Chtěli jsme vyzkoušet dalších x variant studených polévek (okurka, žlutý meloun) ale prostě no time. No ale vyhrála tato a na víc jsme se nezmohli. A co víc tipického může být pro léto než meloun? Toho se asi nikdy nepřejim a právě toto léto jsme ho začali jíst i trochu jinak, než jen nakrájený na kousky. Třeba melounový salát s fetou a mátou mňam! No chtěli jsme udělat celou melonovou „edici“, ale jak se známe, tak bychom ji vydali někdy ke konci záři = užitečnost nula.
Ingredience?
- půlka většího červeného melounu
- 125 ml bílého vína
- snítka máty
- 125 g jahod
- slanina
- (ovčí sýr)
- sůl, pepř
- balsamico/citrón
Nejdříve tyčovým mixérem do hladka rozmixuji meloun s jahodami a mátou. Ve vedlejším hrnci mezi tím dám vařit víno a počkám, až přejde bod varu. Přidám do rozmixované směsi. Osolím, opepřím dle chuti. Nakonec přídám balsamico, aby byla polévka trochu okyselená a chutově zajímavější. Místo balsamica můžete určitě použít i citron nebo limetu pokud chcete spíše svěžejší chuť. Nechám vychladnout v lednici – nejlépe alespoň dvě hodiny – ale dá se i dřív (jen tak neosvěží). Na dozdobení a dochucení nakrájím slaninu na proužky a vysmažím na pánvi. (Veggie varianta je s ovčím sýrem, kterou jsem si dělala já. Ale co si budem, chutnala jsem i tu se slaninou a ta byla vážně lepší!)