Home Jídlo Udon nudle s avokádem a tofu

Udon nudle s avokádem a tofu

by Veronika 1.5.2016 0 comment

Vegani jsou super. S Matějem máme teorii o tom, že mají i super schopnosti. Bohužel za těch 14 dní, co jsme veganství zkoušeli, jsme žádné nezískali. Z mnoha důvodů je mi tato strava moc sympatická – superschopnosti, ale také šetrnost k přírodě a pocit, že žádnému zvířeti nebylo ublíženo jen pro to, abych se mohla najíst. „Bohužel“ sýry miluju a pořád mi více chutná mléko kravské než sójové nebo (pro mě až hnusné) mandlové .
A proč vlastně pěju ódu na vegany? Pozérsky jsem se totiž přidala do veganské skupiny „Brno vegan´s“ a tak občas stalkuju super tipy, kde se vegansky v Brně dobře najíst, kde mají zrovna sójové mléko ve slevě a tak dále. No a jednoho dne   slečna sdílí, že ve slevněnce je avokádo za 10 Kč jedno! Aaa. Do slevněnky, kam bych určitě za normálních okolností nezavítala se najednou proměnila na nejlepší místo dne! Vzala jsem si jich pět a nyní každý den večeřím /obědvám něco s avokádem. A tak vlastně vznikl tento (vegan) nejlepší recept, který řadím do skupiny – „jedla bych celej život“ nebo „jídlo na pustej ostrov“ a tak.. Až tak je super!

Processed with VSCO with hb1 preset

 

Určitou zásluhu na tom určitě mají i udony (o kterých jsme vám psali zde). Škoda, že v Čr jsou celkem špatně dosptupné ale aspoň nehrozí nebezpečí přejezením. haha. Určite se dají nahradit i třeba širokými ryžovými nudlemi (nebo co vás napadne a hodí se do kuchyně s označením Asie)

No a hlavní výhoda – super rychlej! (ano, píšeme to skoro v každém receptu, ale je to tak!)

Udon Nudle

Co na to? (2 porce)

  • Avokádo
  • udon nudle
  • 2 jarní cibulky
  • jedno balení tofu (já použila bazalkové)
  • sójová omáčka
  • 3 lžíce burákového másla
  • jablečný ocet
  • sezam
  • kokosový olej
  • bramborový škrob

A dál?

Nakrájím si malé cibulky a lehce osmahnu na kokosovém oleji. poté přidám tofu. Připravím si udonky dle návodu a poté přidám k cibulce a tofu.  V hrníčku si rozmíchám sójovou omáčku s půl lžící škrobu, promíchám a přidám do udonů. Díky škrobu pak vznikne takové to typické lepkavé asisjké. Víte co myslim, ne? Mezi tím si připravím „směs“. Tři lžíce burákového másla, lžíce kokosového oleje a poloplná lžíce rýžového octa smíchám dohromady tak, aby se všechny ingedience dobře spojily.  Ani nevím, jak mě to napadlo, ale fungovalo to! A moc dobře. Určitě by se hodily i opražené kešu oříšky nebo nesolené buráky na posypání!

A na závěr? Konečně přichází to avokádo! Teplému avokádu zatím moc neholduji, takže přidávám až nakonec i právě se zálivkou (dalo by se tomu tak říkat?) vše promíchám. Posypu sezamem (černým/bílým – jak je libo(vo) :)) popř. jarní cibulkou – a je hotovo!

Udon nudle

 

A k foodstylingu – strašně mi k tomu chyběly hůlky! Achjo, vyčítám si, že jsme ty geniální v Budapešti nekoupili! Takže – představte si k tomu nějaké stylově vypadající hůlky, někde ledabile pohozené vedle. Tak.

Udon nudle

You may also like

Leave a Comment