Home Featured Veganské letní závitky s kešu dipem

Veganské letní závitky s kešu dipem

by Matěj 23.4.2017 0 comment

Zaregistrovali jste, že měl Glóbus soutěž Zdravý Svět? Každý týden vybral Lukáš Hejlík 3 ingredinece ze „Zdravé“ nabídky Glóbusu, ze kterých jste museli uvařit co nejzajímavejší jídlo, poslat jim recept s postupem a čekat jestli vás vyberou.Vlatně takový Mystery Box, pokud jste někdo sledovali Master Chefa. Soutěžilo se o zdravé balíčky a hlavní cena pro jednoho vybraného šťastlivce byla 10 000 v poukazech na nákup. Do Globusu zrovna moc nechodíme, ale řekli jsme si že takový zdravý balíček nebo nějaké drobné na nákup se hodí 🙂 a hlavně nás ohromně bavila ta challenge.

#notsponsored

Do soutěžě jsme se zapojili až poslední týden (asi nejsme cílovka Glóbusu, když jsme se o tom dozvěděli tak pozdě:D), kdy byly na stole Chia semínka, Agávový sirup a Kešu oříšky. Jak už jste asi pochopili z nadpisu, rozhodli jsme se udělat Letní asijské závitky obalené v sezamu a chia s kešu dipem. Hodně improvizovaný. lehký  a mňam. Tohle nás obzvlášť bavilo, nedělali jsme ho sami ale s kamarádem, co teď vaří v micheline featured restauraci v Haagu (zdravíme Mikro <3). Při focení jídla nám dokonce začalo pršet, což je vidět na fotkách.

Co budete potřebovat?

  • 100g rýžových nudlí
  • Rýžový papír
  • 2 středně velké mrkve
  • 1 bio okurka
  • 1/4 hlávky zelí
  • Vinný ocet
  • Badyán
  • Římský kmín
  • Bio Agáve Sirup
  • Koriandr
  • Sůl
  • zázvor
  • Chia Semínka
  • Sezam
  • Na Dip:
  • 100g bio kešu oříšků
  • 30 ml sojové omáčky
  • 1,5 lžíce Bio Agáve Sirup
  • 2 lžíce olivového oleje
  • šťáva z půlky citronu
  • voda    

Jak na to?

Rolky:

  • Mrkev, okurku, zelí a zázvor si nakrájíme na velmi tenké asi 4 cm dlouhé nudličky.
  • Zelí si naložíme. Do rendlíku na nízkém plamenu dáme badyán a římský kmín. Necháme asi 3 minuty na sucho restovat, dokud koření neuvolní aroma. Poté zalijeme vodou, vinným octem a přídáme agávový sirup a sůl. Pomalu přivedeme k varu a povaříme dokud se všechny chutě nespojí. Necháme asi 5 minut stranou vychladnout, a poté zalijeme zelí, které necháme naložené asi hodinu.
  • Uvaříme si rýžové nudle dle návodu a necháme vychladnout.
  • Kompletování rolek – Rýžový papír si namočíme ve vlažné vodě a začneme jej plnit. Na sebe skládáme rýžové nudle, mrkev, okurku, zelí a zázvor. Se zázvorem šetříme, na jednu rolku jen jeden plátek zázvoru. Vše zarolujeme (návod na youtube poslouží velmi dobře).  Při dorolování rolky přidáme koriandr, který dodá celému závitku specifickou chuť.

Dip:

  • všechny suroviny jsme smíchali v mixéru – zde je lepší mít výkonný mixér – tím dosáhneme lepší konzistence, vodu přídáváme postupně, podle toho jakou chceme konzistenci. My doporučujeme nechat tužší konzistenci, ale tak aby se závitky daly namáčet.

You may also like

Leave a Comment