Home Featured Věnečky z odpalovaného těsta

Věnečky z odpalovaného těsta

by Veronika 3.2.2019 0 comment

Věnečky. Typická sladkost, která nesměla chybět na žádné oslavě narozenin. Věnečky si musely několik hodin odpočinout a věřte mi, že se minimálně třetina za tu dobu nějakým záhadným způsobem snědla. A krém jakbysmet. Nadýchaný, lehký pudinkový krém, kterým se  naplní věnečky z odpalovaného těsta. Musím se přiznat, že odpalované těsto pro mě donedávna bylo jednou velkou neznámou. Už jen ten název – odpalované. Co to je? Jak mám odpálit těsto? Obecně těsta nejsou něco, co bych uměla připravit. A s přívlastkem „odpalovaný“ to zněla jako smrtící gastro kombinace.

Ale! Není to taková věda, jak se na první pohled zdá.  Sice jeho příprava je trochu méně obvyklá, jelikož se těsto připravuje v hrnci – proto ten přívlastek odpalovaný, ale právě kvůli tomu dostaneme krásné jemné a nadýchané těsto. Odpalované těsto se využije hlavně pro lehčí deserty. Krásně se nafoukne, vytvoří vzduchovou bublinu, do které se poté plní krémy. Toto těsto je potom základem pro francouzské eclairy nebo naše české věnečky.

domácí věneček s vanilkovým krémem

Na odpalované těsto budeme potřebovat:

  • 10 dkg másla
  • 250 ml vody
  • 1/4 lžička soli
  • 2 až 3 vejce
  • 200 g polohrubé mouky

Na pudinkový krém:

  • 250 g másla,
  • 300 ml mléka
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 150 g moučkového cukru
  • lžíce rumu nebo vanilkové tresti (libovolné)

Postup:

Do vody dáme sůl, máslo, necháme rozehřát. Do horkého vysypeme mouku. Hned mícháme a jakmile bude těsto hladké a bude se odlepovat od stěn hrnce promíchneme ještě asi minutu a necháme vychladnout.
Do vychladlé hmoty postupně přidáváme vajíčka – jedno po druhém.
Těsto dobře vyšleháme nejlépe v robotu, ale jde to i dobře ručním šlehačem. Konzistence těsta nesmí být řídká, to by se nám věnečky roztekly a naopak nesmí být hodně tuhá. Něco mezi tím, ale jak to s těstama bývá, musíte to mít „v ruce“. Zkuste se podívat, jak má správně těsto vypadat ZDE.
Věnečky stříkáme na plech s pečícím papírem látkovým sáčkem či něčím podobným, co můžete vidět na fotkách. Naše plnítko je ještě po mé brababičce a jsem za něj neskonale vděčná.

Věnečky upečeme v troubě 20 min. Prvních 10 minut pečeme při teplotě 200 stupňů. Po deseti minutách troubu nastavíme na 160 stupňů a pečeme dalších deset minut. Troubu po celou dobu neotvíráme, jinak nám hrozí, že by věnečky klesly. .

Na pudinkový krém:

Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink. Necháme vychladnout, občas mícháme aby se nevytvořil škraloup.

Máslo s cukrem vyšleháme a po lžících přidáváme vychladlý pudink. Vzniklá náplň je lehká, a krásně se s ní pracuje. Vychladlé věnečky rozpůlíme a naplníme krémem.

Věnečky necháme odpočinout v chladnější místnosti, posypeme cukrem a poté podáváme.

Babičky vychytávka: Pudink se musí zašlehávat studený a neměl by obsahovat škraloup. Tomu předejdeme tak, že přidáme lžíci másla poté, co pudink uvaříme. Máslo rozmícháme a necháme pudink vychladnout.

You may also like

Leave a Comment