Home Nezařazené Věnečky z odpalovaného těsta

Věnečky z odpalovaného těsta

by Veronika 3.2.2019 0 comment

Věnečky. Typická sladkost, která nesměla chybět na žádné oslavě narozenin. Věnečky si musely několik hodin odpočinout a věřte mi, že se minimálně třetina za tu dobu nějakým záhadným způsobem snědla. A krém jakbysmet. Nadýchaný, lehký pudinkový krém, kterým se  naplní věnečky z odpalovaného těsta. Musím se přiznat, že odpalované těsto pro mě donedávna bylo jednou velkou neznámou. Už jen ten název – odpalované. Co to je? Jak mám odpálit těsto? Obecně těsta nejsou něco, co bych uměla připravit. A s přívlastkem „odpalovaný“ to zněla jako smrtící gastro kombinace.

Ale! Není to taková věda, jak se na první pohled zdá.  Sice jeho příprava je trochu méně obvyklá, jelikož se těsto připravuje v hrnci – proto ten přívlastek odpalovaný, ale právě kvůli tomu dostaneme krásné jemné a nadýchané těsto. Odpalované těsto se využije hlavně pro lehčí deserty. Krásně se nafoukne, vytvoří vzduchovou bublinu, do které se poté plní krémy. Toto těsto je potom základem pro francouzské eclairy nebo naše české věnečky.

domácí věneček s vanilkovým krémem

Na odpalované těsto budeme potřebovat:

  • 10 dkg másla
  • 250 ml vody
  • 1/4 lžička soli
  • 2 až 3 vejce
  • 200 g polohrubé mouky

Na pudinkový krém:

  • 250 g másla,
  • 300 ml mléka
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 150 g moučkového cukru
  • lžíce rumu nebo vanilkové tresti

Postup:

Do vody dáme sůl, máslo, necháme rozehřát. Do horkého vysypeme mouku. Hned mícháme a jakmile bude těsto hladké a bude se odlepovat od stěn hrnce promíchneme ještě asi minutu a necháme vychladnout.
Do vychladlé hmoty postupně zašleháváme po jednom celá vejce. Opravdu záleží na výrobci mouky a její konzistence, protože i já někdy potřebuji dvě a někdy tři vejce a to je opravdu zodpovědně ve skořápce vážím. Takže si určitě dobře prohlédněte video.
Těsto dobře vyšlehejte nejlépe v robotu, ale jde to i dobře ručním šlehačem. Konzistence těsta nesmí být řídká, to by se nám věnečky roztekly a nesmí být hodně tuhá, to by nešlo těsto vytlačit na plech. Prostě to musíte vychytat, ale to určitě podle videa zvládnete. !! Kdyby jste těsto měli řídké, určitě nepřidávejte mouku, to by bylo špatně.
Věnečky stříkáme na plech s pečícím papírem látkovým sáčkem s ozdobným koncem a to dvě kolečka na sebe. Pečeme ve vyhřáté troubě na 210 st. a po osmi minutách snížíme teplotu na 170 st. !! Troubu nejméně osm minut neotvírejte, věnečky by potom nevyběhly. Celková doba pečení bude asi 45 až 48 minut. Opravdu záleží na troubě a na velikosti věnečků a já je měla hodně vysoké. Mini věnečky peču asi o 10. Minut méně.
Když si nebudete jistí, tak než vyndáte plech z trouby, jeden věneček rozřízněte a nesmí být uvnitř syrový.
Všechny věnečky rozřízneme ještě teplé. Po vychladnutí by se lámaly.
Plníme pudinkovým krémem do kterého zašleháme máslo.

Na pudinkový krém:

Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink. Necháme vychladnout, občas mícháme aby se nevytvořil škraloup. Máslo s cukrem vyšleháme a po lžících zašleháváme vychladlý pudink. Nakonec zašleháme rum nebo tresť.

You may also like

Leave a Comment

„Proti hluposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá!“ Jan Werich